Klima forandringer

Gode klimakostråd – vælg de miljørigtige fødevarer

Vores klima har set bedre dage, og derfor er det også så uhyre vigtigt, at vi passer på vores klode og på vores klima. Det er dog en så stor opgave, at den godt kan virke rimelig uoverskuelig.

Derfor får du her god inspiration til nemme og konkrete måder, hvorpå du kan træffe mere miljørigtige valg, når det kommer til din mad.

Læs med her, og giv dig selv den udfordring, at du skal ændre mindst én vane allerede i dag.

Mere grønt, mindre kød og mejeriprodukter

Du ved det sikkert godt, men nu får du den lige igen: Spiser du mere grønt og mindre kød og mejeriprodukter, har du allerede gjort din gode klimagerning i dag. Frugt og grøntsager dyrkes mere eller mindre naturligt – i hvert fald mindre belastende end kød og mejeriprodukter. I sidstnævnte kategorier er der utallige processer, der skal gennemføres, inden maden overhovedet lander hjemme hos dig.

Ud over at den type valg er bedre for klimaet, er det altså heller ikke helt skidt for dig selv med lidt ekstra grønt.

Kartofler og pasta over ris

Vi er tidligere blevet overøst med informationer om, at stivelse er skidt for os, og at det er sundt og godt at skære det hele ud af vores kost. Det kan også sagtens være, at det er det. Det er i virkeligheden helt op til dig selv at vurdere, om du vil spise stivelse eller ej. Gør du det imidlertid, kan du godt træffe bedre klimamæssige valg end andre. Skær derfor ned på risene, og skru op for kartoflerne og pastaen. Så gør du klimaet en lille tjeneste.

Lokalt og årstidsbestemt

Som udgangspunkt er det altid et mere klimabevidst valg at købe lokale råvarer, der er i sæson, end at købe eksotiske, udenlandske fødevarer, der er blevet fragtet mange tusinde kilometer. Lige med undtagelse af én ting: tomater. Tomater dyrket i Danmark kommer ofte fra opvarmede drivhuse, hvilket i sidste ende afgiver endnu mere CO2 og derfor er en endnu større synder end de importerede af slagsen, og her er transporten endda regnet med.

Husk de gode vaner på arbejdet

En ting er at se sig selv dybt i øjnene og træffe gode, sunde og klimabevidste valg, når du selv handler. En anden ting er, hvordan det forholder sig med maden på dit arbejde. Uanset om dit arbejdssted allerede har investeret i en frokostordning eller ej, kan det godt betale sig at se lidt nærmere på https://able.dk/. able er en leverandør af lækre frokostordninger til virksomheder, men de er meget mere end god smag og høj kvalitet. De har nemlig truffet en lang række valg, som i sidste ende gør dem meget miljøbevidste.

Konceptet med fokus på et bæredygtigt alternativ af frokostordninger, er able den nye identitet af Frokost.dk. Navneskiftet er en del af det nye koncept, hvor able vælger at gå i front med at sætte fart på den grønne og bæredygtige omstilling indenfor fødevareindustrien. Dette gør able for at tage en aktiv del af løsningen på verdens fødevareudfordringer.

Set i lyset af, at Overshoot Day i 2018 er 1. august, og her har verden opbrugt alle naturressourcer for hele året. Derfor vælger able nu at satse på at gøre en forskel, med eksempelvis fokus på, at bruge så lidt emballage som muligt, ligesom de også gør en dyd ud af at have en så plantebaseret tilgang til deres mad som muligt.