chiafrø bivirkninger

Chiafrø bivirkninger

Chiafrø – hvad skal man tro? 

Chiafrø er det nye helt store hit. Det stammer fra Mexico, og der har man spist chiafrø i flere hundrede år, så hvordan kan det være at vi først har fået øjnene op for disse frø nu?

Grunden til dette er fordi, at vi i Danmark er begyndt at få øjnene op for sundhed. Vi har en befolkning hvor der er en stigende fokus på vore sundhed og livsstil. Man kan sige at det er er en ny trend der er startet og det har altid været populært at være med på moden. Nødder og frøer i forskellige slags er blevet super populære at tilføje i måltiden, fordi sundhedseksperter har sagt at det er godt for helbredet. Ligesom der er kommet fokus på ingefær, så er det vigtigt at vi tager det nøje op og vurderer det. Og sandt nok, er der flere og flere forskere, som forsker i denne sorte lille frø-type, som også kan nikke godkende til, at selvom de er sort og små, så indeholder de alverdens gode næringsstoffer, som gavner dit helbred.

Er de nu også så sunde? 

I de undersøgelser som forskerne har lavet, har de bestemt heller ikke lagt skjul på, at frøene ikke er helt ufarlige og de skal indtages med måde. Ligesom stort set alle andre fødevarer. Og der er altså nogle chiafrø bivirkninger, som man skal være opmærksom på, inden man købe en pose. For eksempel kan frøene noget rimeligt smart, og noget som man ikke skulle tro at de sorte frø kunne, fordi de netop er så små. Men det de kan er at suge vand ind i sig. De kan absorberer flere gange deres egen vægt i væske. Det kan være væske som er plantemælk eller vand eller andet man kan lide. Det gør at frøene udvider sig selv og får en gel-lignende konsistens, som er ideel hvis man vil lave grød til morgenmad. 

Heldigvis er der ikke så mange bivirkninger ved chiafrø. De skal spises med måde og ligesom alle andre fødevarer, kan de give bivirkninger hvis man overspiser dem. Præcis hvilke bivirkninger er stadig uvist, da forskere stadig forsker i det. Men de punkter man skal være opmærksom på er: 

  • De bør ikke spises rå
  • Bør ikke spises mere end det anbefalede
  • Man kan være allergisk
  • Frøene kan give problemer med maven

De bør ikke spises rå

Da frøene absorberer flere gang deres egen vægt i væske, kan de gå hen og blive livsfarlige at indtage helt rå. Dette gælder hvis man spiser rigtig mange af gangen, på én gang, og især ikke drikke et glas vand imens. Gør man det, kan man risikere at få en chiablokering. Og det er som det betyder, at frøene kan svulme op i halsen og blokere for iltningen, og man kan i værst tilfælde dø. Det anbefales derfor altid man blødgører dem i vand i ca. 5 minutter inden indtagelse, for at sørge for at de ikke svulmer op i halsen.

Det gode ved at de har den egenskab at svulme op, er at de netop fylder mere i maven og giver en bedre og længerevarende mæthedsfornemmelse, som er genial, hvis man for eksempel ønsker at et vægttab. 

Bør ikke spises end det anbefalede

Da man ikke kender alle mulige bivirkninger hvis man spiser alt for mange, udover at det kan give problemer med maven, så bør man kun indtage den mængde sundhedsstyrelsen anbefaler. De anbefaler 4 gram i alt fordel over 2 gange på dagen. 20 gram svarer til 1,5 spiseske. 

Man kan være allergisk

Ligesom alle andre fødevarer, så kan man altså også risikere at være allergisk over for chiafrø. Heldigvis er der ikke så mange, men de findes. Man vil ikke være i tvivl, hvis man var allergisk, hvori man kan få forskellige symptomer, som kløe, udslet og svien. 

Frøene kan give problemer med maven

Chiafrø indeholder en masse gode egenskaber. Dermed indeholder de en masse fibre. Og hvis man ikke er vant til at spise mad med højt fiberindhold, så kan frøene, ligesåvel alle andre fibreindholdende varer, give problemer med maven. Fibre giver nemlig maven noget at arbejde med, og hvis den ikke er vant til at arbejde så meget, udfra ens kost, så kan den hurtigt komme på overarbejde, hvilket kan resultere i at man kan få akut diarre, ondt i maven og føle sig oppustet. Dette vil dog aftage med tiden, som maven bliver vant til det. 

Alt i alt

Hvis man ser overordnet på chiafrø, så er de super gode for både krop og sjæl. De holder diverse sygedomme væk, og kan reducerer betændelse, giver knoglerne næring. Har du diabetes, kan chiafrø også holde dit blodsukker mere stabilt, især efter måltider. Næringsindholdet som frøen indeholder kan holde hjertesygedomme væk, og det helt gode, og muligvis derfor at chiafrø er så populært, så kan de være med til give et vægttab.