E-sport vinder frem

I Vejle er der kommet større fokus på gaming, for gennem de sidste par år har E-sport vundet mere og mere terræn som en anerkendt sportsdisciplin.

Over hele verden holdes der E-sportsturneringer med præmier, der løber op i mange millioner kroner. Man kan derfor leve af professionel gaming i dag.

E-sport er dog stadigvæk kontroversiel. Sport forbindes som regel med aktiv bevægelse og motion, og det kan derfor virke underligt, at det nu kan kaldes en sport at spille konsolspil. Det er stadigvæk en udbredt holdning i sportsverdenen, at E-sport ikke er en rigtig sportsgren.

I sidste ende spiller denne holdning dog ingen rolle, for e-sport er blevet en ualmindeligt lukrativ forretning. E-sportsturneringer tiltrækker tusindvis af tilskuere, både off og online. De fleste turneringer er nemlig ikke begrænsede til de fysisk tilstedeværende tilskuere, men streames også på nettet.

Med så mange tilskuere bliver e-sport uanset hvad tiltrækkende for sponsorer, der søger muligheder for at reklamere for deres brand, og selve spillene, der konkurreres i, får også massevis af reklame gennem turneringerne. Dette er årsagen til de enorme pengebeløb, som kan vindes.

Fremtidens sport

Det er også værd at nævne, at spil som skak til tider anerkendes som en sportsgren. En mental sportsgren, kaldes det. Det er derfor set før, at et spil, der ikke kræver meget fysisk udfoldelse, er blevet accepteret som en sport.

Det, der gør skak til en sport er den strategiske tilgang til spillet. Alle sportsgrene har et aspekt af strategi i sig. Spillere skal regne ud, hvornår de skal spare på kræfterne, hvornår de skal sætte alt ind på en spurt, hvem de kan spille videre til på deres hold og hvem deres største trussel hos modstanderen er. De fysiske bevægelser overdøver ofte den strategiske planlægning, der ligger til grund for dem.

I E-sport står strategien – ligesom ved skak – i forreste række. Det atletiske tages ud til fordel for et udelukkende mentalt fokus.

Vejles indsats

Gennem de næste år vil E-sport blive endnu mere populært – uanset om det anerkendes som en rigtig sport eller ej. Derfor dukker der også flere og flere muligheder op for at dyrke konsolspil på et professionelt plan. I Vejle er det for eksempel muligt at dyrke E-sport på eliteplan på Vejle Sportscollege.

Tilbud som disse gør det muligt for unge at tage en EUD, EUX eller HHX-uddannelse, samtidig med at de kan arbejde mod at blive professionelle spillere.